Forsøgets titel:DISULFIRAM trial

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Analkræft, Behandling på tværs af kræftsygdomme, Binyrebarkkræft, Blærekræft, Bløddelssarkomer, Brystkræft - kvinder, Bugspytkirtelkræft, Endetarmskræft, Galdeblære- og galdegangskræft, Hjernetumor, Hoved-halskræft, Knoglesarkomer, Leverkræft, Livmoderhalskræft, Livmoderkræft, Lungekræft, Modermærkekræft, Nyrekræft, Prostatakræft, Sarkomer, Testikelkræft, Tyktarmskræft, Æggestokkræft
Forklaring I dette forsøg undersøger lægerne effekten af en behandling med kemostoffet vinorelbine i kombination med stofferne disulfiram og kobber. Forsøget er delt op i to dele. Det ene henvender sig til patienter med fremskreden kræft i solide tumorer. Den anden del henvender sig til patienter med fremskreden brystkræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Kemostoffet vinorelbine er standardbehandling til patienter, der har brystkræft med spredning.

Disulfiram er det aktive stof, der findes i lægemidlet Antabus. Lægerne bruger stoffet i afvænningsbehandling til alkoholmisbrug.

Laboratorieundersøgelser har vist, at stoffet disulfiram kan øge kemostoffets effekt, hvis de gives sammen. Derudover ved lægerne, at disulfirams effekt øges, når det gives sammen med kobber.

Lægerne vil derfor undersøge, om disulfiram øger kemoterapiens effekt, og om stoffet i sig selv kan være effektivt mod kræften.

Forsøget er delt op i to dele med to forskellige formål. I den første del af forsøget vil lægerne undersøge kombinationsbehandlingens sikkerhed og finde frem til, hvilken dosis der virker bedst. Det henvender sig til patienter, der har fremskreden kræft i solide tumorer, hvor standardbehandling ikke længere er en mulighed.

I den anden del af forsøget vil lægerne vurdere effekten og sikkerheden ved kombinationsbehandlingen hos patienter, der har brystkræft med spredning.



Hvad er solide tumorer?


Det er kræftknuder, der sidder i og stammer fra solidt væv. F.eks. bryst, lunge, lever, prostata etc.


Du kan deltage i forsøget hvis:

Du kan deltage i den første del af forsøget, hvis:



  • Du har fremskreden eller tilbagevendende kræft i en solid tumor


Du kan deltage i den anden del af forsøget, hvis:



  • Du tidligere har været behandlet med stoffet docetaxel eller paclitaxel – enten forebyggende eller på grund af spredning

  • Din sygdom er testet HER2 negativ

  • Du har fremskreden brystkræft


For både den første og anden del af forsøget, kan du deltage hvis:



  • Du som minimum er selvhjulpen og oppegående mere end halvdelen af dagen (performancestatus 0-2)

  • Lægerne kan følge sygdommen med scanninger

  • Din knoglemarvs-, lever- og nyrefunktion er tilstrækkelig

  • Du kan acceptere, at du ikke må drikke alkohol under forsøget og indtil 14 dage efter, du er blevet behandlet med disulfiram sidste gang

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du har svært ved at synke tabletter

  • Du har spredning til centralnervesystemet, som kræver, at du skal have såkaldt steroidbehandling

  • Du samtidig modtager en anden kræftbehandling

  • Du tidligere er blevet behandlet med vinorelbine for spredt kræftsygdom

  • Du er blevet behandlet med kemoterapi inden for 3 uger op til forsøgets start

  • Du har betydende nervebetændelse

  • Du har ubehandlet forhøjet blodtryk

  • Du har en anden alvorlig sygdom, tilstand eller infektion, der kræver medicinsk behandling (f.eks. en alvorlig hjertesygdom)

  • Du har fået en anden forsøgsbehandling 30 dage op til forsøgets start

  • Du har fået en såkaldt levende vaccine, f.eks. gul feber-vaccine

  • Du ikke kan tåle de stoffer, der indgår i forsøget

Sådan foregår behandlingen

Du får behandlingen i serier. En serie varer 21 dage – det gælder både for den ene og den anden del af forsøget.

Kemostoffet vinorelbine får du direkte i dine blodårer gennem et drop. Du får kemoterapi på dag 1 og på dag 8 i hver serie.

Du får disulfiram og kobber som tabletter. Dem skal du tage dagligt.

Lægerne vil holde øje med din sygdom undervejs. Du vil få lavet en CT-scanning hver 9. uge for at se, hvordan behandlingen virker.

Du vil få behandlingen så længe, du har gavn af den. Behandlingen stopper dog, hvis kræften bliver værre under forsøget, hvis bivirkningerne bliver for store, eller hvis du eller forsøgslægen ønsker at afslutte behandlingen.

Bivirkninger ved behandlingen

Du kan opleve bivirkninger, mens du deltager i forsøget. Alle, som deltager i undersøgelsen, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger. Men lægerne kender ikke alle bivirkninger, som eventuelt kan opstå.
Du kan læse på minmedicin.dk om de forskellige stoffers bivirkninger. Flere medicinvaremærker indeholder stoffet og kan bruges til behandlingen. Bivirkningerne er ens for dem alle. Linket fører til et af mærkerne:


Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

EudraCT nr.: 2019-001972-12

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat