Forsøgets titel:CheckVAC

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Bugspytkirtelkræft
Forklaring I dette forsøg undersøger lægerne effekten af at kombinere immunterapi og strålebehandling med en kræftvaccine ved behandling af patienter med kræft i bugspytkirtlen.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Immunterapi kombineret med strålebehandling har vist sig at være effektiv som behandling til andre kræftsygdomme, og kombinationen har vist lovende resultater mod bugspytkirtelkræft i laboratorie- og dyreforsøg.


I dette forsøg vil lægerne for første gang undersøge behandlingen på patienter med bugspytkirtelkræft. Lægerne vil undersøge effekten af at kombinere immunterapi, strålebehandling og en såkaldt TGFβ-15 baseret kræftvaccine.


Formålet med vaccinen er, at den aktiverer dit eget immunforsvar til mere effektivt at bekæmpe kræftsygdommen i din krop. Fragmenter (peptider) af proteiner (æggehvidestoffer) fremstilles og anvendes som grundindhold i vaccinen. Vaccinen er baseret på immunforsvarets evne til at skelne mellem raske celler og kræftceller og skal derved begynde et immuncelleangreb mod kræftcellerne, der huser de proteiner, som man ved, har betydning for udviklingen af kræft i bugspytkirtlen.


Immunterapien i dette forsøg består af antistofferne nivolumab og ipilimumab. Disse antistoffer er begge godkendt til behandling af flere typer kræft, men de er endnu ikke godkendt til behandling af patienter med bugspytkirtelkræft.


Forsøget er til patienter med kræft i bugspytkirtlen, hvor kræften er blevet værre eller har spredt sig efter tidligere behandling.



Hvad er antistoffer og immunterapi?
Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer. Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, når den f.eks. forsvarer sig mod bakterier og virusser. Antistoffer kan også reagere mod en kræftcelle.


Antistofferne binder sig til specifikke receptorer i kræftceller. De kan f.eks. gøre kræftcellerne mere tydelige for immunforsvaret, blokere deres vækst, forhindre dannelsen af nye blodkar eller aflevere radioaktive partikler til kræftcellerne.


Man får antistofferne via et drop i armen. Nogle gange kombinerer man dem med andre kræftbehandlinger som kemoterapi eller hormonbehandling.


Ved immunterapi lærer man immuncellerne at genkende kræftcellerne, så kroppen selv slår sygdommen ned. Det er en behandlingsform, hvor man udnytter specielle dele af immunsystemet til målrettet at bekæmpe kræftcellerne.
Der findes forskellige former for immunterapi.


Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har kræft i bugspytkirtlen

  • Kræften er blevet værre eller har spredt sig efter tidligere behandling med kemoterapi

  • Du som minimum kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (performancestatus 1)

  • Du er villig til at få taget en vævsprøve af kræften før og under behandlingen

  • Dine organer fungerer tilstrækkeligt til, at du kan tåle at få forsøgsmedicin

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du har en anden alvorlig sygdom, som øger din risiko for at få alvorlige bivirkninger i forsøget, eller som kan påvirke resultatet af forsøget

  • Du tidligere har fået behandling med visse andre antistoffer, som ikke er tilladt ved indgang til dette forsøg

  • Du har en autoimmunsygdom (undtagen vitiligo, type I diabetes, hypothyroidisme og som kræver hormonbehandling, eller psoriasis som ikke kræver behandling)

  • Du har fået behandling med binyrebarkhormon eller anden medicin, der nedsætter immunforsvaret (immunsuppressiv medicin), inden for 14 dage op til forsøgets start (med få undtagelser)

  • Du har HIV eller AIDS

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse. Hvis du egner dig til at deltage i forsøget, starter du på behandlingen.


I forsøget inddeles behandlingen i såkaldte serier, der hver varer 2 uger. Første dag i hver serie kaldes dag 1.


I 1. serie dag 1 starter du med at få såkaldt stereotaktisk strålebehandling (én høj dosis mod et område).
Du får også nivolumab og ipilimumab samt kræftvaccinen.


Herefter får du nivolumab hver 2. uge, mens du får ipilimumab hver 6. uge. Både nivolumab og ipilimumab får du direkte i dine blodårer gennem et drop.


Derudover skal du have i alt 16 kræftvacciner. De første 6 får du med 2 ugers mellemrum. De resterende 10 gives hver 4. uge.


Du får behandling med immunterapi og kræftvaccine i op til 1 år. Dog stopper behandlingen før tid, hvis kræften bliver værre, hvis der opstår uacceptable bivirkninger, eller hvis du selv ønsker at stoppe. Behandlingen kan også ophøre, hvis din forsøgslæge vurderer, at det er bedst for dig at stoppe.


Undervejs i forsøget skal du jævnligt til kontrol, så lægerne kan holde øje med, om du tåler behandlingen, og om behandlingen har en effekt.


Efter din sidste behandling starter opfølgningsperioden. Du skal til opfølgning ca. 30, 60 og 100 dage efter din sidste behandling og herefter ca. hver 3. måned.

Bivirkninger ved behandlingen

Det er muligt, at behandlingen i forsøget kan give bivirkninger. Alle, som deltager i forsøget, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger.


Du kan læse om kendte bivirkninger ved nivolumab og ipilimumab på minmedicin.dk:



Du kan læse om generelle bivirkninger til strålebehandling her:


Bivirkninger ved strålebehandling


Da det er første gang, at den TGFβ-15 baserede kræftvaccine gives til mennesker, kender lægerne endnu ikke alle bivirkninger, som kan forekomme. Lignende behandlinger har generelt være ledsaget af begrænsede bivirkninger, men følgende har forekommet:



  • Influenzalignende symptomer

  • Rødme og ømhed ved indstiksstedet

  • Træthed

  • Udslæt

  • Tab af pigment i huden

  • Betændelse i øjets senehinde

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

  • • Herlev Hospital

Forsøgets id-numre

Clinicaltrials.gov: NCT05721846

Denne side er sidst opdateret: 2022-10-21

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat