Forsøgets titel:Heran

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Lungekræft, ikke småcellet
Forklaring I dette forsøg undersøger lægerne en ny tilgang til at strålebehandle lungekræft hos patienter, der ikke er kandidater til standardbehandling grundet øget risiko for bivirkninger.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Nogle patienter med lungekræft tåler ikke standardbehandling, da de er i høj risiko for bivirkninger, fordi deres raske lungevæv udsættes for en høj dosis af stråling ved behandlingen.


I dette forsøg undersøger lægerne, om man kan nedsætte bivirkningerne ved strålebehandling ved at give ekstra dosis centralt i kræftknuden og en mindre dosis i kanten, så det omkringliggende raske lungevæv udsættes for mindre stråling.

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har ikke-småcellet lungekræft, og der ikke er mulighed for helbredende kirurgi og/eller standard høj-dosis kemo-strålebehandling

  • Du som minimum er selvhjulpen og oppegående mere end halvdelen af dagen (performancestatus 0-2)

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du tidligere har fået strålebehandling mod brystkassen

  • Kræften har spredt sig til andre organer

  • Du samtidig lider af en anden kræftsygdom

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse, inden forsøget går i gang.


Hvis du deltager i forsøget, skal du i alt have 24 strålebehandlinger. Du får behandling alle hverdage, dvs. 5 behandlinger om ugen.


Behandlingen stopper før tid, hvis du får uacceptable bivirkninger, eller hvis du eller forsøgslægen ønsker at stoppe behandlingen.


Efter sidste behandling skal du til kontrol hver 3. måned i de første to år. Herefter skal du til kontrol hver 6. måned.

Bivirkninger ved behandlingen

Der kan være bivirkninger forbundet med forsøget. Dog udsættes du for en mindre dosis stråling end standardbehandling, så derfor forventer lægerne færre bivirkninger.


Du kan læse om generelle bivirkninger ved strålebehandling her:


Strålebehandling

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Odense Universitetshospital
  • Vejle Sygehus - Sygehus Lillebælt
  • Aarhus Universitetshospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

  • Odense Universitetshospital

  • Aarhus Universitetshospital

Forsøgets id-numre

VEK sagsnummer: 1-10-72-8-17

Denne side er sidst opdateret: 2021-11-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat