Forsøgets titel:DBCG RT Recon

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Brystkræft - kvinder
Forklaring Dette forsøg undersøger sikkerheden ved en ny metode til rekonstruktion af brystet hos patienter, der har fået fjernet brystet pga. brystkræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Nogle patienter med brystkræft modtager strålebehandling efter, at de har fået fjernet brystet ved operation. Man har tidligere ventet til ca. 1 år efter strålebehandlingen med at rekonstruere brystet, da man er bange for, at strålebehandlingen beskadiger det rekonstruerede bryst


I dette forsøg undersøger lægerne en ny rekonstruktionsmetode, hvor man laver en foreløbig rekonstruktion af brystet i forbindelse med fjernelsen af kræften og dermed af brystvævet.
Studier har nemlig vist, at mange kvinder har forringet livskvalitet i perioden, hvor de mangler et bryst.


Metoden kaldes delayed-immediate rekonstruktion.
Ved denne nye metode placerer lægerne en midlertidig silikoneprotese under den store brystmuskel umiddelbart efter fjernelse af brystkræften og brystet. Protesen holdes på plads af den store brystmuskel samt et net af kunststof, som lægges ind for at støtte brystets form. Yderst dækker man området af huden over det fjernede brystvæv, så man bevarer noget hud, som kan bruges til den endelige rekonstruktion efter ca. 1 år.


I forsøget sammenligner man den nye metode med standardbehandling ved at følge resultatet af rekonstruktionen over en årrække ved hver af de to metoder.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne for tilfældigt at afgøre, hvem der får forsøgsbehandling, og hvem der får standardbehandling.


Læs mere om lodtrækningsforsøg:


Lodtrækningsforsøg

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har brystkræft, hvor brystet skal fjernes ved operation, og du ønsker at få rekonstrueret dit bryst efterfølgende

  • Du skal have strålebehandling

  • Du har såkaldt inflammatorisk brystkræft, hvor behandlingen inden operation har virket effektivt

  • Du skal eller ikke skal have medicinsk behandling før eller efter operationen

  • Du har haft en anden kræftsygdom, men ikke har haft tegn på tilbagefald i minimum 5 år før forsøgets start, og der i øvrigt er lav risiko for tilbagefald

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du tidligere har haft brystkræft

  • Du har kræft i begge bryster

  • Du tidligere har fået strålebehandling mod brystkassen

  • Du ikke egner dig til at gennemføre en brystrekonstruktion, strålebehandling eller deltage i opfølgningerne i forsøget

Sådan foregår behandlingen

Patienterne deles i to grupper. Den ene gruppe følger den nye rekonstruktionsmetode, mens den anden gruppe får standardbehandling.


Ved den nye metode får du en midlertidig rekonstruktion i forbindelse med fjernelse af brystet, hvor et midlertidigt silikoneimplantat indsættes. Seks måneder efter endt strålebehandling får du foretaget den endelige brystrekonstruktion.


Hvis du skal have standardbehandling, får du foretaget fjernelse af brystet og rekonstruktion af brystet 6 måneder efter endt strålebehandling.


Hvis du deltager i forsøget, skal du til opfølgning 1, 2, 3, 4, 5 og 10 år efter din rekonstruktion. Opfølgningsbesøgene indebærer, at du får taget billeder af dine bryster, så forsøgslægerne kan vurdere det kosmetiske resultat. Du skal også besvare spørgeskemaer vedrørende dit fysiske og psykiske helbred.

Bivirkninger ved behandlingen

Lægerne forventer ikke, at der vil være flere komplikationer forbundet med den nye metode sammenlignet med standardmetoden.
Der kan dog være risici ved forsøget, som man endnu ikke kender til. Alle, som deltager, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger og komplikationer.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital
  • Rigshospitalet

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

  • Herlev Hospital

  • Rigshospitalet

Forsøgets id-numre

ClinicalTrials.gov nr.: NCT03730922
VEK: M-2018-196-18

Denne side er sidst opdateret: 2021-08-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat