Forsøgets titel:TIL-2

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Modermærkekræft
Forklaring Dette forsøg undersøger, hvad der bedst holder sygdommen i ro: Standardbehandlingen med ipilimumab eller forsøgsbehandling med T- celle-immunterapi og kemoterapi. Det er behandling til patienter, som har modermærkekræft, der ikke kan opereres væk.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

I dette forsøg sammenligner lægerne en standardbehandling og en forsøgsbehandling, der begge på forskellig vis gør immunforsvaret i stand til at bekæmpe kræften.

Standardbehandling
Ipilimumab er standardbehandling for modermærkekræft, der ikke kan opereres væk.

Det er et antistof, som lukker ned for et protein i kroppen, der ellers hæmmer immunforsvarets celler. På den måde bliver immuncellerne stærkere, så de bedre kan angribe og ødelægge kræftcellerne.

Forsøgsbehandling
Forsøgsbehandlingen hedder T-celle immunterapi. Den går ud på at aktivere nogle specielle immunceller, kaldet TILs, så de angriber kræften.

TILs er immunceller som findes inden i kræftknuder. Man kan betragte dem som immunforsvarets forsøg på at bekæmpe kræften. De 'ved' at kræftcellerne skal bekæmpes. Men kræftcellerne har på en eller anden måde gjort dem inaktive, og i behandlingen forsøger man at gen-aktivere dem.

Fra din krop fjerner man derfor kræftvæv, som indeholder TILs. I laboratoriet gør man disse TILs aktive over for kræften og forøger antallet af dem, hvorefter du får dem tilbage i kroppen gennem et drop.

For at give cellerne bedre arbejdsbetingelser, skal du først have kemoterapi i en uge, og efter du har fået cellerne ind i kroppen, får du behandling, der stimulerer dit immunforsvar.

Effekt
Ipilimumab har en positiv effekt på ca. en femtedel af alle, der får stoffet. Sygdommen bremses, bliver mindre eller forsvinder i så høj grad, at man ikke længere kan se den.

T-celle terapi har en gavnlig effekt på ca. halvdelen af de behandlede. Det viser sig ved at sygdommen bliver mindre eller forsvinder i så høj grad, at man ikke længere kan se den.

Begge behandlinger lader til at have en længerevarende effekt på en gruppe af patienter.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. En computer trækker lod blandt forsøgets deltagere og deler dem tilfældigt op i to grupper. Den ene gruppe får forsøgsbehandling med T-celle immunterapi. Den anden gruppe får standardbehandling med ipilimumab.

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har modermærkekræft, som ikke kan fjernes ved operation

  • Du er villig til at få fjernet en metastase, der måler 2-3 cm, så man kan isolere nogle immunceller

  • Du ikke tidligere har fået medicinsk behandling for kræften, som ikke kan fjernes ved operation, undtagen ipilimumab. Du må ikke have betydelige bivirkninger herfra

  • Man kan se udbredelsen af din kræftsygdom på en CT eller MR scanning

  • Du kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde. (performancestatus 1)

  • Du er mellem 18-70 år

  • Du ikke tidligere har haft HIV eller leverbetændelse (B eller C) eller syfilis.

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Din modermærkekræft ikke startede i huden.

  • Du har fået ipilimumab efter en helbredende behandling indenfor 6 måneder

  • Du har behov for at tage prednisolon eller anden immundæmpende medicin

  • Du har mere end 2 hjernemetastaser.

  • Du har symptomer fra hjernemetastaser

  • Du har alvorlige bivirkninger fra en tidligere kræftbehandling

  • Du har en aktiv infektion, blodstørkningssygdom eller en anden aktiv alvorlig sygdom

  • Du har en autoimmun sygdom

  • Du har betydelig hjerte- og lungesygdom

Sådan foregår behandlingen

Ipilimumab
Du får antistoffet i et drop i en blodåre hver 3. uge. Du får det ambulant - det vil sige uden at du behøver være indlagt. I alt får du 4 gange, og det tager ca. 90 minutter per gang. Du skal observeres yderligere en time efter behandlingen.

Du bliver scannet første gang 12 uger efter du har modtaget den første dosis, derefter hver 6. uge svarende til uge 18, 24 og 30 og derfra hver 3. måned.

T-celle immunterapi
5 uger før selve behandlingen fjerner lægerne en metastase på mindst 2 cm. Herefter får lægerne dine celler til at vokse i et laboratorie.

8 dage inden du får T-cellerne, bliver du indlagt og scannet, og så får du kemoterapi kaldet cyclofosfamid og fludarabinfosfat i en uge.

Samme dag, som du får dine T-celler tilbage i kroppen og i dagene efter, får du også op til 15 indsprøjtninger med et stof kaldet IL-2, der hjælper med at aktivere T-cellerne.

Du skal forvente at være indlagt i ca. 3 uger. Selve behandlingen tager ca. 14 dage, og din krop skal have tid til at komme sig, før du er klar til at blive udskrevet.

Efter behandlingen vil du blive scannet hver 6. uge i det første halve år og derefter hver 3. måned.

I 6 måneder efter behandlingen skal du tage forebyggende medicin mod virus og bakterieinfektioner, fordi nogle typer af dine immunceller kortvarigt har været ude af funktion.

Bivirkninger ved behandlingen

Her kan du se de mest almindelige bivirkninger.

Ipilimumab
Du kan få følgende bivirkninger under selve behandlingen:
Feber, blodtryksfald, kulderystelser, kvalme, opkastning og rødme/hedeture.

Efterfølgende kan du få:
Diarré, udslæt, kløe, træthed, kvalme, feber, opkastning, manglende appetit, mavesmerter.

T-celle immunterapi
Under selve infusionen, når man får celelrne ind i kroppen, vil de fleste opleve feber, evt. kulderystelser samt få en fornemmelse af stakåndethed, som behandles med ilt. En allergisk reaktion kan aldrig helt udelukkes og derfor vil du blive observeret med puls og blodtryk under behandlingen.

Da man uddanner immunforsvaret til at angribe celler, der potentielt kan ligne dine egne celler, kan du få en reaktion mod kroppens egne celler, og enkelte har fået pigmentforandringer (vitiligo) samt øjenbetændelse (regnbuehindebetændelse).

Senere er bivirkningerne hovedsagelig bivirkninger til kemoterapi og IL2, og de forsvinder kort tid efter behandling. De hyppigste bivirkninger er: Kvalme, opkastninger, diarré, hårtab, feber, træthed og svaghed.

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

EudraCT nr.: 2013-005406-54


Herlev KFE nr.: 1409

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat