Forsøgets titel:SENTIREC I

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Livmoderhalskræft, Livmoderkræft
Forklaring I dette forsøg vil lægerne undersøge effekten af en ny operationsmetode. Forsøget er delt op i to dele. Det ene henvender sig til patienter med tidlige stadier af livmoderkræft, og det andet henvender sig til patienter med tidlige stadier af livmoderhalskræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Når lægerne finder tidlige stadier af livmoderkræft eller livmoderhalskræft, undersøger de, om der er spredning til lymfeknuderne. Behandlingens standardprocedure er at fjerne alle bækkenets lymfeknuder. Når alle lymfeknuderne fjernes, kan der opstå komplikationer som f.eks. lymfødem (en ansamling af lymfevæske). Det kan give hævelser i benene.

Lægerne har fundet ud af, at man, via en ny metode, kan finde den lymfeknude, som en kræftknude først spreder sig til, hvis sygdommen spreder sig – den kaldes skildvagtslymfeknuden. Lægerne ved, at hvis der ikke er kræftsygdom i skildvagtslymfeknuden, er der heller ikke kræft i de andre lymfeknuder i bækkenet. Lægerne kan derfor undgå at fjerne alle bækkenets lymfeknuder, hvis de kan se, at sygdommen ikke har spredt sig til skildvagtslymfeknuden.

Lægerne vil derfor undersøge, om metoden kan virke skånsom i forhold til, hvor mange og hvor store lymfeansamlinger der opstår efter operationen hos kvinder med tidlige stadier af livmoderkræft og livmoderhalskræft.

Du kan deltage i forsøget hvis:

Hvis du har tidlige stadier af livmoderhalskræft, kan du deltage i forsøget, hvis:



  • Kræftknuden måler under 2 centimeter

  • Din sygdom er i stadie 1


Hvis du har tidlige stadier af livmoderkræft, kan du deltage i forsøget, hvis:



  • Din sygdom er i stadie 1

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du har fået fjernet lymfeknuderne i dit bækken tidligere

  • Du er allergisk over for jod eller det sporstof, som lægerne bruger til at finde skildvagtslymfeknuden (sporstoffet ICG)

  • Du deltager i et andet studie, der får betydning for din deltagelse i dette studie

Sådan foregår behandlingen

Alle, der deltager i forsøget, vil modtage spørgeskemaer, der spørger ind til, om man har oplevet hævelser i benene, og hvor store generne og hævelserne har været. Derudover vil der også være spørgsmål, der drejer sig om livskvalitet. Du vil modtage et spørgeskema inden operationen og 3, 12, 24 og 36 måneder efter operationen.

Skildvagtlymfeknudens kortlægning udføres ved hjælp af robotassisteret kikkertkirurgi. Herefter følger lægerne en helt fast procedure – skildvagtslymfeknuden skal findes på begge sider af bækkenet. Hvis de ikke kan finde den på en eller begge sider af bækkenet, vil de undersøge oven for bækkenet, for at se om skildvagtslymfeknuden kan findes dér.

Hvis lægerne ikke kan finde den, vil de fjerne alle lymfeknuderne – enten på den ene side af bækkenet eller på begge sider, alt efter om man kunne se skildvagtslymfeknuden på én af siderne eller ej. Denne procedure følger lægerne, så de med sikkerhed ikke overser spredning.

Særligt for patienter med livmoderkræft
Efter skildvagtlymfeknudens kortlægning, vil lægerne fjerne livmoderen. Hvis kræften ikke er vokset dybt ned i livmoderens muskelvæv, vil lægerne afslutte operationen herefter. Hvis kræften er vokset dybt ned i livmoderens muskelvæv, vil lægerne fjerne alle lymfeknuderne, hvis skildvagtlymfeknuden ikke blev fundet i den ene eller begge sider af bækkenet. Hvis den blev fundet på begge sider, afslutter lægerne operationen efter fjernelsen af livmoderen.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital
  • Odense Universitetshospital
  • Rigshospitalet

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Diverse

På Herlev Hospital inkluderes kun patienter med endometriecancer

Forsøgets id-numre

Clinicaltrials.gov nr.: NCT02825355

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat