Forsøgets titel:OPRA

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Behandling på tværs af hæmatologiske sygdomme, Behandling på tværs af kræftsygdomme
Forklaring I dette forsøg undersøger forskerne, om man kan forudsige, hvilken behandling der vil være bedst for dig ved at teste gener i dit væv og blod. Forsøget er et såkaldt observeringsstudie, så det indebærer ikke forsøgsbehandling med nye stoffer.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

De lægemidler, man i dag bruger til at behandle kræft, er målrettet bestemte celletyper. Alle celler indeholder en række gener, og ny forskning viser, at hvis man kigger på de gener, som kræftcellerne indeholder, kan lægerne blive bedre til at forudsige, hvilken behandling der formodentlig vil være den bedste behandling mod kræften.

I dette forsøg vil du derfor skulle have taget ekstra vævsprøver (også kaldet biopsier) og ekstra blodprøver.

I vævet vil lægerne undersøge, om de ved at se på generne i kræftcellerne kan forudsige, hvilken behandling der vil være bedst for dig. I blodprøverne vil de også se på, om man i fremtiden kan erstatte vævsprøver med blodprøver.

Det er ikke sikkert, at du personligt vil drage fordel af at deltage i forsøget. Der er dog mulighed for, at dine vævs- og blodprøver kan hjælpe lægerne med at forbedre behandlingen for dig.

Resultatet af analyserne af dine vævsprøver diskuteres af et tværfagligt panel af læger (tumor board) med henblik på at bestemme, hvilken behandling der i din situation vil være det bedste valg.

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har kræft som har spredt sig, og normal standardbehandling er ikke en mulighed.

  • Du som minimum kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (performancestatus 0-1)

Sådan foregår behandlingen

Studiet er et såkaldt observationsstudie, så det indebærer ikke forsøgsbehandling. Du får foretaget tre biopsier fra tumor. Blodprøver får du taget i forbindelse med scanninger samt i forbindelse med hvert besøg på kræftafdelingen.

Bivirkninger ved behandlingen

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Aarhus Universitetshospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

VEK sagsnr.: 1-10-72-337-16

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat