Forsøgets titel:Dahanca 31

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Hoved-halskræft
Forklaring Forsøget vil undersøge, om et styrketræningsforløb samtidig med kemo‐ og strålebehandling kan mindske tab af muskelmasse og vægttab hos patienter med hoved-halskræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Patienter der gennemgår kemoterapi og strålebehandling for hovedhalskræft taber sig ofte meget i vægt, dels pga. sygdommen, dels pga. bivirkninger til behandlingen. En stor del af vægttabet er muskelmasse. Styrketræning kan øge muskelmasse, og forskning viser, at hovedhalskræftpatienter har gavn af styrketræning efter endt behandling.

Dette forsøg vil se på, om et styrketræningsforløb samtidig med kemo‐ og strålebehandling kan mindske tab af muskelmasse og måske vægttab og på den måde bevare muskelstyrke og –funktion.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne, for tilfældigt at afgøre, hvem der får forsøgsbehandling, og hvem der får standardbehandling.
Læs mere om lodtrækningsforsøg:

Lodtrækningsforsøg og blindede forsøg

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har fået konstateret hoved-halskræft og skal behandles med kemo- og strålebehandling

  • Du kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (Performance status 0-1)

  • Dit BMI ligger under 20,5

  • Dine blodprøver er tilfredsstillende

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du lider af diabetes

  • Du har tidligere fået behandling med prednisolon for anden sygdom

  • Du har fået fjernet dine mandler inden for 1 uge op til forsøgsstart

  • Du lider af anden sygdom, der gør det svært at gennemføre forsøget

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse, inden behandlingen går i gang.
Herefter deles patienterne i to grupper ved lodtrækning.

Halvdelen skal gennemgå et 12 ugers styrketræningsforløb (36 gange i alt), 3 gange om ugen af ca. 1 times varighed. Træningen foregår som holdtræning hos fysioterapeuter eller træner.
Den anden halvdel er en såkaldt kontrolgruppe. Patienter i kontrolgruppen må gerne træne, men er ikke del af et fast program som beskrevet.

Undervejs i forsøget vil der blive foretaget scanninger, ekstra blodprøver samt vævsprøver fra muskler for at undersøge, om der er ændringer i cellerne, der kan forklare årsagerne til trænings gavnlige virkning. Ønsker du ikke at få taget vævsprøver fra muskler, kan du stadig deltage i resten af forsøget.

Deltagerne bedes føre en kort træningsdagbog og i forbindelse med kemoterapi udfylde en kostdagbog.

Bivirkninger ved behandlingen

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital
  • Aarhus Universitetshospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat