Forsøgets titel:BeTo-Ovar

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Æggestokkræft
Forklaring Forsøget henvender sig til patienter med tilbagevendende kræft i æggestokkene. Lægerne vil undersøge sikkerheden og effekten af en kombinationsbehandling med stofferne Bevacizumab og Tocotrienol.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Forsøget henvender sig til patienter, hvis sygdom er modstandsdygtig overfor traditionel kemoterapi. Derfor vil lægerne undersøge effekten af denne nye behandling med en kombination af de to stoffer; bevacizumab og tocotrienol.

Bevacizumab er et såkaldt monoklonalt antistof. Stoffet anvendes til at hæmme din kræftsygdoms vækst.

Stoffet tocotrienol har i dyreforsøg vist sig at hæmme væksten af ondartede svulster. Forsøgene har også vist, at stoffet ser ud til at styrke immunforsvaret. Der er netop afsluttet et forsøg på Vejle Sygehus, hvor behandlingen har vist en god virkning.



Hvad er antistoffer?


Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer. Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, når den f.eks. forsvarer sig mod bakterier og virusser. Antistoffer kan også reagere mod en kræftcelle.

Antistofferne binder sig til specifikke receptorer i kræftceller. De kan f.eks. gøre kræftcellerne mere tydelige for immunforsvaret, blokere deres vækst, forhindre dannelsen af nye blodkar eller aflevere radioaktive partikler til kræftcellerne.


Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har æggestokkræft, kræft i primær æggeleder eller kræft i bughinden

  • Din æggestokkræft har vist sig at være modstandsdygtig over for kemoterapi ved mindst to tidligere forskellige kemobehandlinger

  • Kræften er vokset efter tidligere behandlinger

  • Lægerne kan følge kræftens udvikling på en scanning eller blodprøve.

  • Du som minimum er selvhjulpen og oppegående mere end halvdelen af dagen (performancestatus 2)

  • Din knoglemarv-, lever- og nyrefunktion er normal 7 dage inden forsøget starter

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Din kræftsygdom har spredt sig til tarmen eller til større blodkar.

  • Du har en underliggende medicinsk sygdom, som ikke er tilstrækkeligt behandlet (fx diabetes, forhøjet blodtryk eller en hjertesygdom)

  • Du har fået foretaget et kirurgisk indgreb eller en åben biopsi inden for 4 uger op til den første behandling med bevacizumab

  • Du har haft en blodprop eller en blødning i hjernen inden for 6 måneder op til forsøgets start

  • Du har haft en klinisk betydningsfuld blodkarsygdom, der har ramt hjertet. Det inkluderer:
    - En blodprop i hjertet eller ustabile hjertekramper inden for 6 måneder op til forsøget
    - Hjertesvigt i klasse 2 eller mere
    - Dårligt kontrolleret hjerterytmeforstyrrelser på trods af medicinering
    - Forkalkninger i blodårer af grad 3 eller mere.

  • Du har allergi over for de aktive substanser eller andre indholdsstoffer i behandlingen.

  • Du har en blødende tumor

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse, inden behandlingen går i gang.

Du vil få behandling med bevacizumab i serier. En behandlingsserie varer 3 uger (21 dage). Du vil altså modtage behandling med bevacizumab hver 3. uge i dine blodårer gennem et drop. Behandlingen varer 10 minutter.

Tocotrienol vil du få i form af en kapsel. Du skal tage 1 kapsel tre gange dagligt i forbindelse med et måltid.

Inden behandlingen starter, tager lægerne en blodprøve. Tre uger efter du har fået den første behandling, skal du have taget en ny blodprøve. Lægerne vil her måle mængden af såkaldt metyleret DNA. Det betyder, hvor meget arvemasse, der frigives fra svulsten til blodet. Hvis den nye blodprøve viser, at der er en stigning af metyleret DNA, betyder det, at du ikke har gavn af behandlingen. Behandlingen vil herefter stoppes, og lægerne vil drøfte andre behandlingsmuligheder med dig.

Behandlingen stopper dog også før tid, hvis bivirkningerne bliver for store, eller hvis du eller forsøgslægen ønsker at afslutte behandlingen.

Bivirkninger ved behandlingen

Der er endnu ingen kendte bivirkninger ved stoffet tocotrienol. Derfor forventer lægerne ikke, at du oplever at få andre bivirkninger end dem, der kan opstå ved behandlingen med bevacizumab. De fleste patienter tåler dog behandling med stoffet bevacizumab godt.

Du kan læse på minmedicin.dk om bevacizumabs bivirkninger:
Bevacizumab

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Vejle Sygehus - Sygehus Lillebælt

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Forsøgets id-numre

EudraCT nr.: 2019-000618-13


Clinicaltrials.gov nr.: NCT04175470

Denne side er sidst opdateret: 2021-04-01

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat