Forsøgets titel:FRAGINOC

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Æggestokkræft
Forklaring Dette forsøg undersøger, om systematisk screening af skrøbeligheden hos ældre patienter med æggestokkræft før opstart af behandling kan bruges til at identificere særligt skrøbelige patienter, og om behandlingen kan forbedres hos disse patienter ved at tilbyde dem geriatrisk vurdering undervejs i behandlingen.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Mere end 40% af kvinder med æggestokkræft, som er over 70 år, når de får diagnosen, får ikke operation som behandling, fordi deres helbred er for dårligt.


Formålet med dette forsøg er at undersøge, om et nyt værktøj bestående af forskellige tests og blodprøver kan bruges til at identificere skrøbelige patienter forud for deres behandling.


Dernæst vil lægerne undersøge, om det har en gavnlig effekt at optimere almentilstanden hos de skrøbelige patienter ved hjælp fra et geriatrisk team, før patienterne gennemgår operation. Målet er, at det skal øge antallet af patienter, der fuldfører behandlingen, sænke antallet af komplikationer efter behandling og bedre livskvaliteten hos patienterne.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne for tilfældigt at afgøre, hvem der er i forsøgsgruppen (udvidet geriatrisk vurdering og optimering undervejs), og hvem der er i kontrolgruppen (standardpleje).


Læs mere om lodtrækningsforsøg:


Lodtrækningsforsøg

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du er minimum 70 år gammel

  • Du har æggestokkræft

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du har haft en anden kræftsygdom (undtagen hudkræft) inden for de seneste 5 år

  • Du lider af alvorlig psykisk sygdom

Sådan foregår behandlingen

Alle patienter vil blive screenet for skrøbelighed med simple fysiske tests, blodprøver samt spørgeskemaer om deres almentilstand.


Hvis du bliver henvist til kemoterapi forud for en mulig operation, vil du deltage i lodtrækningen i forsøget, så du enten kommer til at indgå i forsøgsgruppen eller kontrolgruppen.


Forsøgsgruppen
Hvis du er i denne gruppe, vil du blive tildelt et geriatrisk team, som løbende under dit kemoterapiforløb vil vurdere din fysiske og psykiske tilstand, din sociale status, din ernæringsstatus og den medicin, du tager. Du vil også blive henvist til en fysioterapeut, som vil planlægge træning for dig to gange om ugen.
Løbende vil teamet vurdere, om ændringer i f.eks. medicin eller træning kan være med til at optimere din almentilstand og dit behandlingsforløb.


Kontrolgruppen
Hvis ikke du udtages til geriatrisk vurdering i forsøgsgruppen, vil du være en del af kontrolgruppen, hvor du får tilbudt standardpleje under behandlingsforløbet.


Lægerne vil indsamle data, blodprøver og livskvalitetsspørgeskemaer midtvejs i behandlingen og efter operationen hos patienter i begge grupper.

Bivirkninger ved behandlingen

Lægerne forventer ikke, at der vil være ekstra risici eller bivirkninger forbundet med at deltage i forsøget. Der er ingen ulemper ved at modtage den geriatriske optimering og vurdering.

Her kan du få behandlingen
  • Odense Universitetshospital
  • Rigshospitalet
  • Sjællands Universitetshospital - Roskilde

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

  • Rigshospitalet

  • Odense Universitetshospital

  • Roskilde Universitetshospital

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat