Forsøgets titel:AMGen 757

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Lungekræft, Lungekræft, småcellet
Forklaring Dette forsøg undersøger effekt og sikkerhed ved at kombinere forsøgsmidlet tarlatamab med enten atezolizumab eller durvalumab samt kemoterapi ved behandling af patienter med småcellet lungekræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Tarlatamab er et forsøgslægemiddel, som endnu ikke er godkendt til behandling. Det er designet til at genkende kræftcellerne og stimulere dit immunforsvar til at angribe og dræbe kræftcellerne.


I dette forsøg vil lægerne undersøge effekten af at kombinere tarlatamab med kemoterapistofferne etoposid og carboplatin samt enten atezolizumab eller durvalumab ved behandling af patienter med småcellet lungekræft.
Både atezolizumab og durvalumab er såkaldte antistoffer og former for immunterapi.


Durvalumab er allerede godkendt til behandling alene, men kombinationsbehandlingen i dette forsøg er ikke godkendt.



Hvad er antistoffer og immunterapi?
Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer. Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, når den f.eks. forsvarer sig mod bakterier og virusser. Antistoffer kan også reagere mod en kræftcelle.


Antistofferne binder sig til specifikke receptorer i kræftceller. De kan f.eks. gøre kræftcellerne mere tydelige for immunforsvaret, blokere deres vækst, forhindre dannelsen af nye blodkar eller aflevere radioaktive partikler til kræftcellerne.


Man får antistofferne via et drop i armen. Nogle gange kombinerer man dem med andre kræftbehandlinger som kemoterapi eller hormonbehandling.


Ved immunterapi lærer man immuncellerne at genkende kræftcellerne, så kroppen selv slår sygdommen ned. Det er en behandlingsform, hvor man udnytter specielle dele af immunsystemet til målrettet at bekæmpe kræftcellerne.
Der findes forskellige former for immunterapi.


Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har småcellet lungekræft i et udvidet stadie, og du ikke tidligere har fået behandling for kræften (tidligere behandling for småcellet lungekræft i begrænset stadie er tilladt)

  • Du som minimum kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (performancestatus 0-1)

  • Dine organer fungerer tilstrækkeligt til, at du kan tåle at få forsøgsmedicin

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du har haft en anden kræftsygdom inden for de seneste 2 år

  • Kræften har spredt sig til hjernen eller hjernehinderne, og spredningen ikke er under kontrol med behandling

  • Du har haft alvorlige immunrelaterede bivirkninger efter tidligere behandling

  • Du har eller har haft anden alvorlig sygdom i lungerne

  • Du har nedsat immunforsvar eller har fået behandling med medicin, der nedsætter immunforsvaret (immunsuppressiv medicin), inden for 7 dage op til forsøgets start

  • Du tidligere har gennemgået en organtransplantation eller en stamcelletransplantation med celler fra en donor

  • Du har en aktiv autoimmun sygdom, som har krævet behandling inden for de seneste 2 år (undtagen type I diabetes, vitiligo, psoriasis og hypo/hyperthyroid sygdom, som ikke kræver behandling med immundæmpende medicin)

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse. Hvis du egner dig til at deltage i forsøget, starter du på behandlingen.


Forsøget er opdelt i flere delforsøg, hvor behandlingsplanen varierer. Afhængigt af delforsøg får du tarlatamab én gang om ugen, hver 2. uge eller hver 3. uge. Du får enten durvalumab eller atezolizumab hver 3. eller 4. uge.
De første 9 uger får du også kemoterapi med stofferne etoposid og carboplatin. Du får kemoterapien tre dage i træk hver 3. uge.
Alle stofferne får du direkte i dine blodårer gennem et drop.


Din læge kan fortælle dig, hvilket delforsøg du har mulighed for at deltage i, og hvordan den specifikke behandling forløber for dette delforsøg.


Kontrol, afslutning og opfølgning
Undervejs i forsøget skal du jævnligt til kontrol, så lægerne kan holde øje med, hvordan behandlingen virker, og om der opstår bivirkninger.


Behandlingen stopper, hvis kræften bliver værre, hvis bivirkningerne bliver for store, eller hvis du eller forsøgslægen vurderer, at det er bedst for dig at stoppe.


Efter din sidste behandling skal du til et afsluttende besøg på hospitalet. Herefter starter en længerevarende opfølgningsperiode med jævnlige kontrolbesøg, så lægerne fortsat kan holde øje med dit helbred.

Bivirkninger ved behandlingen

Det er muligt, at behandlingerne i forsøget kan give bivirkninger. Alle, som deltager i forsøget, vil blive omhyggeligt kontrolleret for mulige bivirkninger.
Da tarlatamab er forsøgsmedicin, kender lægerne endnu ikke alle bivirkninger, som kan forekomme. Bivirkninger observeret ved tidligere forsøg inkluderer:



  • Cytokinfrigivelsessyndrom (symptomer som feber, kulderystelser, lavt iltniveau i blodet, hovedpine, ændring i blodtryk, øget puls, forhøjede leverenzymer, kvalme eller opkastning)

  • Lavt antal hvide blodceller (øget risiko for infektion)

  • Forstyrrelser i hjerne og nervesystem (symptomer som hovedpine, irritabilitet, træthed, ændring i opmærksomhed, muskelspasmer, muskelsvækkelse, rystende bevægelse, manglende evne til at koordinere bevægelser, adfærdsændringer)

  • Smagsforstyrrelse


Din læge kan uddybe bivirkningerne for dig og fortælle dig om andre bivirkninger, som man kender fra lignende lægemidler.


Du kan læse om kendte bivirkninger ved de resterende lægemidler på minmedicin.dk:


Durvalumab (Imfinzi)


Atezolizumab (Tecentriq)


Etoposid (Vepesid®, Etoposid ”Accord”, m.fl.)


Carboplatin (Carboplatin "Accord", Carboplatin "Fresenius Kabi")

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Rigshospitalet

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

  • Rigshospitalet

Forsøgets id-numre

NCT05406635

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat