Forsøgets titel:EarlyCarePan

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Bugspytkirtelkræft
Forklaring I dette forsøg undersøger lægerne, om det kan øge livskvaliteten og forlænge overlevelsen hos patienter med uhelbredelig bugspytkirtelkræft, hvis man får palliativ indsats tidligt i sygdomsforløbet, sideløbende med den sædvanlige sygdomsrettede kræftbehandling.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

Tidligere studier tyder på, at det har en gavnlig effekt på livskvalitet, angst/depression og tilfredshed med behandlingen, hvis man benytter en såkaldt tidlig palliativ indsats i kræftforløbet for patienter med uhelbredelig bugspytkirtelkræft.


Tidlig palliativ indsats indebærer, at der tilknyttes et team, som er specialiseret i palliativ indsats. Teamet består af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer, diætister, socialrådgivere og en præst. Formålet med indsatsen er at støtte patienten og de pårørende med de fysiske, psykiske og eksistentielle problemstillinger, som kan være forbundet med en alvorlig sygdom.


I dette studie vil lægerne nærmere undersøge, om patienter med uhelbredelig bugspytkirtelkræft oplever bedre livskvalitet og længere overlevelse, hvis de modtager en palliativ indsats tidligt i sygdomsforløbet sideløbende med den sygdomsrettede kræftbehandling.

Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne for tilfældigt at afgøre, hvem der følger en behandlingsplan med tidlig palliativ indsats, og hvem der følger den sædvanlige behandlingsplan.


Læs mere om lodtrækningsforsøg:


Lodtrækningsforsøg

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du har uhelbredelig bugspytkirtelkræft, og du skal have første behandling for kræften inden for 2 uger op til forsøgets start

  • Du som minimum er selvhjulpen og oppegående mere end halvdelen af dagen (performancestatus 0-2)

  • Det er planlagt, at du skal have al medicinsk behandling for kræften på den afdeling, hvorfra du indgår i forsøget

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du i forvejen får lindrende behandling (palliativ indsats)

  • Du har en anden sygdom eller lidelse, som kan påvirke resultatet af forsøget

  • Du samtidig deltager i et andet forsøg, der kan forstyrre deltagelsen i dette forsøg

Sådan foregår behandlingen

Patienterne inddeles i to grupper ved lodtrækning. Uanset hvilken gruppe du ender i, får du den medicinske kræftbehandling, som du ville have fået, hvis du ikke deltog i forsøget.


Gruppe 1
Den ene gruppe får tidlig palliativ indsats sideløbende med deres kræftbehandling. Forløbet starter inden for 10 dage efter din første kræftbehandling med en indledende samtale. Herefter aftaler du med det palliative team, hvor og hvordan de efterfølgende samtaler kommer til at foregå. I forløbet bliver du tilbudt hjælp fra en lang række fagpersoner inklusiv læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer, diætister, socialrådgivere og en præst. På den måde får du tidligt i forløbet mulighed for at få hjælp til både psykiske og fysiske problemer, der kan opstå i relation til din livstruende sygdom.


Gruppe 2
Hvis du er i den anden gruppe, får du den sædvanlige kræftbehandling. Du får som udgangspunkt ikke palliativ indsats, men du kan blive henvist til palliativ indsats, hvis behovet opstår.


Afslutning af forsøget
Du kan til enhver tid vælge at stoppe din deltagelse i forsøget. Det er også muligt, at forsøgslægen kan vælge at tage dig ud af forsøget, hvis forsøgets sponsor eller myndighederne vælger at stoppe forsøget.

Bivirkninger ved behandlingen

Lægerne forventer ikke, at der er ekstra risici eller bivirkninger forbundet med at deltage i undersøgelsen.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital
  • Sjællands Universitetshospital - Roskilde
  • Aalborg Universitetshospital
  • Aarhus Universitetshospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

  • Herlev Hospital

  • Sjællands Universitetshospital – Roskilde

  • Aalborg Universitetshospital

  • Aarhus Universitetshospital

Forsøgets id-numre

Clinicaltrials.gov: NCT04632303


Videnskabsetisk Komité: H-20073662


Andet protokol ID: GI 2031

Denne side er sidst opdateret: 2020-11-04

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat