Forsøgets titel:IMmotion010

Tilbage til søgeresultat

Kræftsygdom Nyrekræft
Forklaring I dette forsøg undersøger lægerne effekten af forsøgslægemidlet atezolizumab til patienter, som er opereret for nyrekræft.
Baggrund for forsøgsbehandlingen

I dette forsøg er Atezolizumab forsøgslægemiddel, da det endnu ikke er godkendt til behandling af nyrekræft. Atezolizumab er godkendt i Danmark til behandling af andre kræftformer, bl.a. lungekræft.


I dette forsøg sammenligner lægerne effekten af atezolizumab med effekten af placebo (stof, der ligner forsøgslægemidlet, men som ikke har nogen virkning) hos patienter, som er opereret for nyrekræft. Forsøget er til patienter, der har høj risiko for, at sygdommen kommer igen efter operation.
Tidligere undersøgelser har vist, at atezolizumab er aktivt overfor uhelbredelig nyrekræft.


Atezolizumab er et såkaldt antistof, der skal hjælpe dit immunforsvar med at bekæmpe kræften.



Hvad er antistoffer?
Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer. Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, når den f.eks. forsvarer sig mod bakterier og virusser. Antistoffer kan også reagere mod en kræftcelle.


Antistofferne binder sig til specifikke receptorer i kræftceller. De kan f.eks. gøre kræftcellerne mere tydelige for immunforsvaret, blokere deres vækst, forhindre dannelsen af nye blodkar eller aflevere radioaktive partikler til kræftcellerne.


Man får antistofferne via et drop i armen. Nogle gange kombinerer man dem med andre kræftbehandlinger som kemoterapi eller hormonbehandling.


Forsøgsmetode

Forsøget er et lodtrækningsforsøg. Et computerprogram trækker lod blandt deltagerne for tilfældigt at afgøre, hvem der får forsøgsbehandling, og hvem der får standardbehandling og placebo (stof uden nogen virkning).


Forsøget er også dobbeltblindet. Det betyder, at hverken du eller forsøgslægen under forsøget ved, om du får forsøgsbehandling eller standardbehandling. I nødstilfælde kan forsøgslægen dog hurtigt finde ud af det.


Læs mere om lodtrækningsforsøg og blindede forsøg:


Lodtrækningsforsøg og blindede forsøg

Du kan deltage i forsøget hvis:

  • Du som minimum kan udføre alt andet end tungt fysisk arbejde (performancestatus 0-1)

  • Du er opereret for nyrekræft men har høj risiko for tilbagefald, og du ikke tidligere har fået behandling som forebyggelse af tilbagefald

  • Du inden for 12 uger op til forsøgets start er kommet dig fuldstændig efter operation for kræften

  • Der ikke er tegn på restsygdom eller spredning af kræften

  • Dine organer fungerer tilstrækkeligt til, at du kan få forsøgsbehandling

  • Der er taget vævsprøver af kræften

Du kan ikke deltage i forsøget hvis:

  • Du har arvelig nyrekræft, og kræften findes i begge dine nyrer

  • Du har fået kræftbehandling (inkl. kemoterapi eller hormonterapi) inden for 3 uger op til opstart af forsøgsbehandling

  • Du har fået behandling med anden forsøgsmedicin eller deltaget i et andet forsøg inden for 28 dage op til opstart af dette forsøg

  • Du har haft en anden kræftsygdom inden for de seneste 5 år

  • Du har eller har haft en autoimmun sygdom (f.eks. sukkersyge, psoriasis eller leddegigt)

  • Du tidligere har gennemgået en stamcelle- eller organtransplantation

  • Du har haft en alvorlig infektion inden for 4 uger op til forsøgets start

  • Du har fået behandling med antibiotika inden for 2 uger op til forsøgets start

  • Du har gennemgået en større operation inden for 4 uger op til forsøgets start, eller der er mistanke om, at du har behov for operation i løbet af forsøget

  • Du har fået en såkaldt levende vaccine, f.eks. gul feber-vaccine, inden for 4 uger før forsøgsstart

  • Du har fået behandling med medicin, der stimulerer immunforsvaret, indenfor 6 uger op til forsøgets start

  • Du har fået behandling med medicin, der nedsætter immunforsvaret (immunsuppressiv medicin), inden 2 uger op til forsøgets start, eller der er mistanke om, at du har behov for immunsuppressiv medicin i løbet af forsøget

Sådan foregår behandlingen

Du starter med at få en grundig helbredsundersøgelse, inden behandlingen starter.


Herefter inddeles patienterne i to grupper ved lodtrækning. Den ene gruppe skal have forsøgsbehandling med atezolizumab, mens den anden gruppe får placebo.


Du får enten atezolizumab eller placebo direkte i dine blodårer gennem et drop hver 3. uge. Du kan få behandlingen op til 16 gange.


Behandlingen stopper dog før tid, hvis kræften bliver værre, hvis bivirkningerne bliver for store, eller hvis du selv ønsker at stoppe. Den kan også ophøre, hvis din forsøgslæge eller medicinalfirmaet, der har udviklet forsøgsstoffet, beslutter, at det er bedst for dig at stoppe.


Undervejs i forsøget skal du jævnligt til kontrol, så lægerne kan holde øje med, hvordan du reagerer på behandlingen.
Ca. 30 dage efter din sidste behandling skal du til en opfølgende undersøgelse på hospitalet. Herefter starter en længerevarende opfølgningsperiode, hvor du skal til kontrol hver 3. måned.

Bivirkninger ved behandlingen

Der kan være bivirkninger forbundet med at deltage i forsøget. Alle, som deltager i forsøget, vil jævnligt blive kontrolleret for mulige bivirkninger.


Du kan læse om bivirkningerne ved atezolizumab på minmedicin.dk:


Atezolizumab (Tecentriq)

Det skal understreges, at de omtalte bivirkninger er mulige bivirkninger. Man får altså ikke nødvendigvis dem alle, og de fleste af dem kan lægerne forebygge og lindre.


De fleste bivirkninger er midlertidige og holder op i løbet af nogle uger eller måneder efter behandlingen. Inden forsøgsbehandlingen taler lægerne med dig om de mulige bivirkninger.

Her kan du få behandlingen
  • Herlev Hospital

Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med lægen på dit sygehus. Lægen kan undersøge, om behandlingen kan være en mulighed for dig.

Afdelinger

  • Herlev Hospital 

Diverse

Sponsor: F. Hoffmann-La Roche Ltd

Forsøgets id-numre

EudraCT: 2016-001881-27


Clinicaltrials.gov: NCT03024996

Lægefaglig beskrivelse af forsøget

Resume for fagpersoner

 

Tilbage til søgeresultat